söndag 18 januari 2015

Böcker...

Jag lovade ju häromdagen att ge er två boktips, och här kommer de!

Jag börjar med att tipsa er om en ruggigt bra bok! Den bästa jag läst på länge. "Sophies historia" av Jojo Moyes. Den har orsakat mig ett par trötta dagar eftersom jag inte orkat lägga den ifrån mig när jag väl börjat läsa och klockan har blivit väldigt sent innan jag orkat lägga den ifrån mig. En sån där bok man sträckläser om man har möjlighet då man bara suktar efter slutet på historien!

Iallafall så börjar boken i första världskriget i en liten by i norra Frankrike där två systrar driver ett litet hotell medans deras män slåss mot tyskarna i kriget. Tillvaron är kall och hård mot alla i byn med ransoneringar på mat och  allas förehavanden  kontolleras av tyskarna. En av systrarna heter Sophie och hennes man Edouard är en duktig konstnär som gått i skola hos Matisse. Han har bla gjort ett vackert porträtt av henne som hänger i en av hotellets korridorer. En tysk offiecer får syn på portättet och förälskar sig i det och det hela utvecklar sig till en sällsynt vänskap med Sophie som hatar tyskar.

Den andra delen av boken utspelar sig i nutid. Hemma hos Liv i London hänger en tavla föreställande en ljuv, rödhårig, självsäker ung dam. Tavlans ursprung är okänt, men det spelar ingen roll eftersom hon fått tavlan i bröllopspresent och den är en av hennes allra käraste ägodelar sedan hennes man tragiskt omkommit.

I resten av boken får vi följa med på en resa som knyter ihop dessa två berättelser...

(För något år sedan skrev jag om en annan bok av samma författare "Livet efter dig", och även den boken var en av de bästa jag läst på länge! Nu har jag beställt ytterligare en bok av samma författare "Sista brevet från din älskade"och jag återkommer och berättar om även den var lika bra när den är utläst!)



Det andra boken är "Morgon i Jenin" av Susan Abulhawa som jag läst i pocketformat. Den handlar om 4 generationers livsöden i det forna Palestina som nu kallas Israel.
Och jag måste erkänna att jag har vetat väldigt lite om historien på Västbanken. Visst- man har sett nyhetssändningar på Tv´n så länge jag kan minnas och förstått att det är väldigt oroligt tidvis, men det här med vems land det egentligen är från början- det har jag aldrig förstått mig på....
I den här boken får vi föja en liten flicka som heter Amal, vi får berättelsen om hennes familj, hennes vänner, vad de gör om dagarna och andra helt fantastiska berättelser om hennes familj som levde i Palestina fram tills 1948, då hennes familj, hela henns by och andra områden blev ivägkörda och aldrig fick återvända till det land som varit deras sen urminnes tider...Så fortsätter historien än idag...
Boken följer Amal genom hela hennes liv, och är tidvis ganska brutal, men också vacker.
Bra och gripande läsning!




Ja, det var mina boktips för denna gång. 

1 kommentar:

  1. Tack för tipsen! Älskar Jojo Moyes böcker. Om du gillar deckare rekommenderar jag Jo Nesbö, Gillian Flynn, Harlan Coben och Hjort/Rosenfeldts böcker.

    SvaraRadera