tisdag 25 mars 2014

Magen vecka 38

Gravid i vecka 38

Barnet

I den här veckan väger fostret drygt 3 kilo, och är omkring 49 cm långt. De allra flesta ligger med huvudet nedåt nu.
Förlossningen är jobbig även för barnet. Men barnet klarar detta väl, och har till exempel lagrat extra näring som det kan använda. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln.
De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6.

Mamma

När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för dig att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar.
Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normala. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska.
Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt.
En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. 
Oroar du dig för att barnet ska ha navelsträngen runt halsen när det föds? Att navelsträngen sitter runt barnets hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.

Och så här ser magen ut denna veckan...den känns som en HEL världsdel!




Den har sjunkit ner rejält, så det är lättare att andas, men svårare att röra sig på ett "snyggt sätt". Det blir liksom "ankvagg" hur man än försöker gå:)
Idag har jag varit till barnmorskan och vi har skrivit ihop ett litet förlossningsbrev. Jag har inga speciella önskemål, jag är typ glad om jag överlever. Närå, så illa är det inte riktigt, men jag har bett särskilt om att personalen ska vara lyhörd och att jag väldigt gärna vill ha ryggbedövning.
Mina två tidigare förlossningar har varit snabba och enormt intensiva. Jag vill hest slippa ha så ont de där sista timmarna så att man funderar på om man överhuvudet taget ska överleva. Om en ryggbedövning kan hjälpa till så vill jag gärna prova. 
För övrigt så följer jag min kurva på magen, som idag mätte 34 cm. Bebisens hjärtljud var uppe i 170 slag / minut efter att BM klämt och kännt efter hur den låg, men efter en liten stund stabiliserade sig slagen till 135/minut, precis som det varit de andra gångerna.

Jag sover lite bättre nuförtiden, tar dagen lite som den kommer, försöker njuta av de här sista veckorna så gott det går. Jag  planerar inget särskilt utan gör det som faller mig in. Idag har jag tex varit på fotvård eftersom jag inte når ner ens för att klippa naglarna längre, samt handlat det allra  sista som jag tyckte behövdes. En liten leksak att ha på sufletten till barnvagnen, samt två amningslinnen. Nu känner jag mig klar och han får komma precis när han vill. Jag är redo!

4 kommentarer:

  1. Vad mysigt <3 snart kommer han <3
    Tycker din mage ser precis ut som den gjorde när du väntade Victor :)
    Tror jag har ett foto från vårt bröllop när du gick med honom <3Ta hand om er <3<3<3 kramar / Titti

    SvaraRadera
  2. Åh, du får gärna skicka en kopia på bilden av magen, på tex FB. Jag har jättedåligt med kort på mina tidigare magar och tycker det skulle vara kul att se. Kram

    SvaraRadera
  3. Ska leta i gömmorna så ska du få den <3 kram

    SvaraRadera