söndag 29 augusti 2010

Gruv tur!

Och nu blir det mycket bilder här! Det var så länge sen jag/ vi var ut på en skogstur att jag blev alldeles vild med kameran! Och det här var dessutom en spännande tur! Vi har länge pratat om att gå en gruv tur/runda som finns uppe i gräskarks skogarna.
Det går att gå en runda på ca 9 km och då komma rakt på 5 gruvor som var igång någon gång mellan 1500 talet och början på 1900 talet. (Jag vet inte om alla var igång samtidigt, men några lades iaf ner i början på seklet.)
Det hade varit hus och affärer i närheten av gruvorna, och kvar står bara stengrester...så fort tiden suddar bort spår efter våra förfäder...

Pixi var med på turen och hon pinnade på bra med sina korta ben. Dagen till ära, ja- det är ju söndag och allt, så hade hon sitt nya koppel och halsband på sig i rött skinn. Så fin så!



Här är det första gruvhålet vi kom till. En ganska stor ingång, väl synlig från vägen. Taket i entren var uppstagat med stora stockar. Och vem vet hur murkna de var...lite läskigt var det!



Vi gick in och kollade och det gick att gå vidare in i nästa bergsrum. men det var ganska brant, och vi saknade ficklampor, så vi lät bli istället. Ibland är det bättre att vara försiktig!



Koppar skiftningarna syntes tydligt i berget.






Gruva nr 2, som vi aldrig gick in i eftersom det var väldigt blött & brant till ingången. Jag förstår inte hur folk kunnat jobba här, och fått ur stora stensamlingar...



Allt regn de senase veckorna har gjort skogen mätt på vattnet. Det rann bäckar lite överallt.





Solstrålar som silas genom grenarna...



Svamp fanns det gott om. Bla svart trumpetsvamp, som mamma påstår är en delikatess...hmmm...jag litar inte riktigt på det utan lät henne plocka alla.



Vi hittade massor av tratt kantareller. Det mesta var så smått, så det får stå på tillväxt några veckor till.


Lingonen börjar bli klara.



Och så hittade vi det här...färsk spillning med massor av lingon i. Någon som vet vad det är för djur som gjort nr 2 mitt på vägen?



Efter allt promenerande i skogen tog vi en fika/korv paus vid en gammal hamn.
Enligt skyltarna så var det här all koppar skeppades ut med båt. Från grvorna gick det linbanor genom skogen hit. Stora stensamlingar skvallrade om att här har det stått fina stora hus en gång i tiden. Gamla stora drivstenar låg utspridda här och var längs bäcken som gick till sjön.






Victor vilar sina ben



Och Julia mumsar på en grillad korv.

2 kommentarer:

  1. VILKET PARADIS VI VAR TILL. KUL ATT VI SKA GÅ SNART IGEN,RESTEN AV LEDEN.DET FINNS SÅ FINA PLATSER ATT SE HÄROMKRING,KUL ATT FÅ HA ER MED PÅ VÅRA UTFLYKTER OCH MYSA.

    MÅNGA KRAMAR MAMMA

    SvaraRadera