Han har en blogg som ni hittar på www.småbruk.se där ni kan läsa mer om hans bin. Finns en hel del matnyttigt om bin att läsa där!
Vi hälsade alltså på i bigården, jag och Peter i skyddströjor med nät framför ansiktet, och Patrick i full overall.
Han hade riktigt snälla bin så det var inte alls obehagligt. De var inte ens närgångna utan fullt sysselsatta med sitt jobb. Ändå stog vi ca en halvmeter från öppningen.
Vi gick igenom ena kupan och den såg ut som en kupa ska göra. Ägg, larver, massor av bin och så honung.
Varför är de här kuporna så bra då? Jo, de efterliknar bins naturliga sätt att leva på, vilket är i ihåliga träd. Skötseln är heller inte lika krävande som i en "vanlig fyrkantig" kupa som är byggd på höjden.
Jag har i helgen sett på massor av klipp och filmer på nätet om dessa kupor och blev förvånad över hur lugnt det var runt kupan vid inspektioner och skötsel och skörd. Utan rökpust. Och nu har jag sett med egna ögon att det faktiskt stämmer. Man " stör" inte bina lika mycket när man sköter den här kupan. Och det är just när man är i kupan som det kan gå galet så de går till attack.
Så, nu återstår bara att snickra ihop en egen kupa av spillvirke från garaget, kanske besöka byggvaruhuset och köpa lite gångjärn och spännen, investera i bra skyddskläder, och sen beställa bin.
Jag är helt såld på det här!
Wow! Jag blir imponerad av ert go i allt ni tar er för!!! Jag ser fram emot Floragata-honung :) kram och lycka till! Lotta
SvaraRaderaMen vad kul det passar dig.VI kommer köpa eran honung.Är gärna med och lär mig jag också.Kram mamma
SvaraRaderaHäftigt :-) lycka till :-) kram Jennie
SvaraRaderaÅh, hoppas jag blir din bi-kollega till nästa år :) Jätteintressant med den kuptypen... bzzz
SvaraRaderaJa, Maria en stor beundran till er och ge en stor kram till min minsta och gulliga kusin och till dig och Victor.
SvaraRaderaKRAM Ulla och Sven
Roligt att besöket var uppskattat :-)
SvaraRaderaDet var mycket uppskattat Patrick! Jag hoppas det var OK att jag nämnde dig i mitt inlägg...
RaderaJa det är bara bra då jag försöker sprida idéerna om biodlingens enkelhet och gärna hjälper människor på olika sätt med detta.
RaderaAtt det sedan går att lära sig hur mycket som helst är en annan sak :-)
Jag funderar på hur det funkar med slungning eller om det går till på nåt annat sätt?
SvaraRaderaDet fungerar på ett helt annat sätt. Du behöver inga dyra maskiner i den lilla biodlingen. Du går och hämtar en kaka med mogen honung(eller fler) när du vill ha färsk honung. Skär ner den i en medhavd hink med lock. Går in direkt till diskbänken och krossar kakan noga. Därefter silar du den i en vanlig saftsil. !5 minuter tar det ungefär från att du tar på dig skyddskläder tills du tar den första honungen med sked.
Radera